A raktározás célja az optimális hatékonyság elérése és a raktár rendelkezésre álló területének maximalizálása. Milyen az ideális raktár? Hogyan lehet biztos abban, hogy a legtöbbet hozza ki a raktárterületből?
Íme 3 tipp a hatékony és produktívan használható raktár kialakításához.>>>

Így működhet hatékonyan a raktár

Egy raktár akkor váltja be maradéktalanul a hozzá fűzött reményeket, ha hatékonyan és gördülékenyen működik. Ha ugyanis nincs elegendő hely és ezért nincs készleten a megfelelő termék, akkor a rendelés nem tud kimenni, amivel Ön pénzt veszíthet és akár az ellátási lánc megszakadhat.

1. Úgy alakítsa ki a raktárt, hogy annak összes területéhez hozzáférjen

Egy raktár esetében a végeláthatatlanul hosszú sorok remekül mutathatnak egy céges prospektusban a készletezés bemutatásához, de inkább csak akadályozzák a raktárban tartott termékek általános hozzáférését.

Ha Önnek van egy raktára, akkor tekintse azt egy minivárosnak, amelyben megfelelő navigációra van szükség ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban előkereshetők legyenek a készletek.

Érdemes egymást keresztező utakat kialakítani a könnyebb áthaladás és komissiózás érdekében.

2. Elemezze a rendeléseket

Fontos, hogy elemezze a rendeléseket és szállításokat, hogy felismerje azokat a tipikus mintákat, amelyek a helykihasználás maximalizálása érdekében meghatározzák a raktár legoptimálisabb elrendezését.

A szezonális áruk és árucsoportok esetén, fontolja meg, hogy egy ideiglenes raktárterületet alakít ki – amennyiben van erre elég hely és lehetőség –, mert különben az adott termékek akkor is foglalják a helyet a raktárban, amikor az ügyfelek nem rendelik őket.

Ha vannak olyan tételek, amelyekből gyakran kell szállítani, helyezze őket egymás mellé, hogy csökkentse a komissiózási időt.

3. Optimális helykihasználás és rakodás

Elegendő helyre van szükség, ahhoz, hogy egy raktár betölthesse eredeti funkcióját: hatékonnyá és gördülékennyé tegye az árumozgatási folyamatot. Ennek szerves részét képezi az is, hogy a raktárban a nagyobb teherautó rakományok számára is jusson elegendő hely, ráadásul, az áru fel- és kirakodása se okozzon gondot.

Szóval, milyen a hatékony elrendezés?

A raktár elrendezésének meghatározásakor számos szempontot kell figyelembe venni és gondosan mérlegelni kell az olykor egymásnak ellentmondó követelményeket is.

Szükség van megfelelő helyre, rendszerre és hatékony hozzáférésre. Ha ezek közül valamelyike hiányzik, az könnyen a raktározási rendszer összeomlásához vezethet.

Széles körben ismert tény, hogy a komissziózás a raktár költségeinek több mint 50%-át is kiteheti, így a raktár elrendezésének optimalizálása a rendelkezésre álló hely leghatékonyabb kihasználása érdekében csökkenti a működési költségeket, és növeli a bevételeket.

Ha mindezt nem tudja megoldani a saját raktárában vagy nincs raktára, akkor mindenképpen érdemes raktárbérlésben gondolni, ami akár már egy rakomány esetében is kifizetődő lehet.

Béreljen raktárat a SZAM SPED Kft.-től!

A stabil működés és a gyors kiszállítás alapja egy fennakadásmentesen működő raktár.

Ezért nyitjuk meg 2023 januárjában Hajdúszoboszlón, 1250 nm alapterületen az új, 4,5 méteres belmagassággal rendelkező raktárunkat. A hőszigetelő szendvicspanelekből készült épületben saját személyzetet biztosítunk az árumozgatáshoz és a komissiózáshoz.

Profi raktározásra van szüksége? Kérjen ajánlatot.>>>