Az útdíjfizetés kötelező, azonban a különböző országok útdíjfizető megoldásai eltérőek lehetnek, ami jelentősen lassítja a különböző adminisztrációs folyamatokat, a határátlépéseket. Az Európai Unió éppen ezért hozta létre az EETS-t, azaz az Európai Elektronikus Útdíjfizetési Szolgáltatást, melynek célja az Európai Unión belüli útdíjfizetés egyszerűsítése.>>>

Az útdíjfizetés könnyebbé vált, mint valaha

Az útdíjfizetés, az Európai Elektronikus Útdíjfizetési Szolgáltatást azért alakították ki, hogy az egész Európai Unióban lehetővé tegye az útdíjak kifizetését, méghozzá egyetlen szerződésen, egy EETS-szolgáltatón és az összes európai útdíjrendszerrel kompatibilis járműeszközön keresztül. Ez utóbbi az OBU – az On Board Unit.

Az egységes útdíjfizetés lényege, hogy az útdíjakat fizető ügyfelek szerződést köthetnek egy általuk választott EETS-szolgáltatóval és a szolgáltatók fizetik meg az útdíjat az útdíjszedők számára, majd kiállítják a számlát az ügyfelek számára.

Ez jelentősen lerövidíti a határátkelésre szánt időt. A határátkelőkön így gördülékenyebben és gyorsabban haladhat a forgalom. A fuvarozó számára pedig előre tervezhetővé válik az útvonal a különböző országokon keresztül.

Miért jó ez az útdíjfizetési rendszer az EU-nak?

Az EU/2019/520-as irányelv szerint meghatározott és szabályozott kereten belüli útdíjfizetés, amellett, hogy könnyebbé teszi a fuvarozók és sofőrök életét, a tagországok számára lehetővé teszi a határokon átnyúló információcserét.

A tagállamok elektronikus nyilvántartásainak köszönhetően megvalósul az adatok közötti átjárhatóság és megakadályozható az Unión belüli útdíjfizetés elmulasztása.

A hosszú távú cél, hogy az Európai Elektronikus Útdíjfizetési Szolgáltatás rendszere biztosítsa az átjárhatóságot az autópályadíj szolgáltatások között az Európai Unió teljes útdíjhálózatán.

Magyarország 2013. július 1-jétől vezette be az elektronikus útdíjfizetési szolgáltatást, ami tökéletesen megfelel a vonatkozó irányelveknek.