A közúti áruszállítás résztvevői már évek óta szorgalmazták a változtatást: az egyenlő feltételek biztosítását az áruforgalomban dolgozó szakemberek számára. De akkor miért nem elégedett minden érintett? Kiderül a folytatásból.>>>

A közúti áruszállítás legfontosabb változásai

A közúti áruszállítás új szabályozásának célja, hogy javítsák az Európai Unió területén dolgozó, kb. 3 millió tehergépjármű vezető munkakörülményeit és kivétel nélkül minden érintett azonos feltételekkel vehessen részt az áruforgalomban.

Az Európai Parlament 2020. július 9-én, Brüsszelben elsöprő többséggel fogadta el a közúti szállítási ágazatban dolgozó járművezetők kiküldetésére vonatkozó különös szabályokat és végrehajtási követelményeket.

A mobilitási csomag hatályba lépése azonban az egyik oldalnak segítséget, másoknak pedig nehézséget jelent.

A szabályozás egyik sarokpontja a sofőrök fizetésének emelése, illetve az Unió nyugati államaiban elfogadott szintre emelése.

A kötelező pihenőidő bevezetésének gyakorlata pedig előírja, hogy a szállítmányozó vállalatoknak a nemzetközi áruszállítás során is biztosítaniuk kell, hogy a sofőrök 3-4 hetente haza tudjanak utazni. A szállító járműveket pedig legalább 8 hetente vissza kell juttatni a fuvarozó cég központi telephelyére.

A heti kötelező pihenőidőt sem lehet ezentúl a kamion vezetőfülkéjében tölteni. A szállítmányozó cégnek gondoskodniuk kell a sofőr számára megfelelő szállásról.

Az éremnek mindig két oldala van

Mivel a fentiek a korábbitól eltérő logisztikai, illetve pénzügyi kihívást jelentenek számos piaci résztvevő számára, ez jelentősen befolyásolhatja a közép-kelet-európai fuvarozó társaságok piaci versenyképességét is.

A szabályozás tehát megosztó. A több mint félmillió fuvarozó között bőven akadnak, akik üdvözlik, de vannak olyanok is, akik szerint a döntés elhamarkodott és átgondolatlan. Mások szerint pedig egyenesen Nyugat-Európa piacvédelmi intézkedésének lehetünk szemtanúi.

Egy biztos, a SZAM SPED Kft. nem ijed meg a kihívásoktól. Továbbra is mindent elkövetünk annak érdekében, hogy munkatársaink számára ideális munkakörülményeket biztosítsunk.

Kiterjedt nemzetközi partnerháloztunknak és alvállalkozói hátterünknek köszönhetően akár 24-48 óra alatt, biztonságosan eljuttatjuk rakományát az Ön által megjelölt célállomásra.

Még nem kért tőlünk ajánlatot? Tegye meg most!>>>