Napjaink fuvarszervezésében egyre inkább meghatározóvá válik a kifejezés: „sor megállítós terméket szállítunk”. Gondolhatjuk, hogy ez csak egy fuvarozót sürgető lózung ami arra irányul, hogy a sofőr és a fuvarszervező jelentős figyelmet szenteljen a fuvarfeladat pontos megoldására, de valójában nem erről van szó. Mit jelent a Just in time a fuvarszervezésben?

 

Növekvő volumenek mellett csökkenő raktárkészletek.

Bár sok termelő cég növeli gyártási kapacitásait, ez nem jelenti azt, hogy a felhalmozott alapanyag raktára is hasonló mértékben bővülne. Sok esetben inkább az ellenkezőjéről van szó. A megnövekedett termelés mellett igyekszik a készleteit a lehető legalacsonyabb szinten tartani. Ez gazdasági szempontból egy nagyon jó döntés. Hiszen a kisebb raktárkészlet kisebb költséget jelent. Kevesebb személyzet és terület szükséges az alapanyagok tárolására és mozgatására, ha az áruátvétel után szinte egyből a gyártósorra kerülhetnek.

Ez az új helyzet azonban egy feszült helyzetbe kényszeríti az alapanyag beszállítókat. Előállítási és logisztikai folyamataikat ugyan is szorosan a Megbízóikhoz kell illeszteniük.

 

Hogyan működik a Just in time a gyakorlatban?

Leginkább azt, hogy a fuvarszervezők csak röviddel a teljesítés előtt kapják meg a fuvarfeladataikat. Ez a SZAM SPED Kft. esetében jellemzően 6- 12 óra. Ennyi idő áll a fuvarszervező és speditőr kollégák rendelkezésére, hogy megoldást találjanak a megrendelt szállításokra.

Természetesen ebbe a szűk időintervallumba bele kell kalkulálni az esetleges torlódásokat, műszaki hibákat. Így magas szintű szervezési és problémamegoldó képességgel kell rendelkeznie egy ilyen profillal dolgozó cég minden alkalmazottjának.

 

Milyen szempontokat kell figyelembe venniük a Megbízóknak, egy Just in time rendszerbe történő szállítmányozó Partner kiválasztásakor?

A Beszállító cégek szempontjából rendkívül nagy körültekintést igényel a megfelelő szállítmányozó partner kiválasztása. Hiszen egy esetleges beszállítási késedelem, csúszás az Ő minősítésüket rontja, mely akár egy megbízás elvesztéséhez is vezethet.

Így nem elhanyagolható, hogy a Szállítmányozó cég, aki becsatlakozik a JIT folyamatba, megfelelő referenciákkal rendelkezzen a hasonló projektekben szerzett jártasságáról.

Az sem elhanyagolható, hogy a szállítmányozó cég rendelkezzen egy CRM rendszerrel, melyben kezelni tudja a szállítási igényeket és gyorsan, pontosan képes információt szolgáltatni róluk.

 

A SZAM SPED Kft. közel 10 éve szolgál ki Just in time rendszerben működő nagyvállalatokat, komoly referenciákkal rendelkezik mind a csomagolástechnika mind az építőipar területén. Saját vállalatirányítási és CRM rendszerének köszönhetően pedig szinte azonnal képes információt adni a szállítmányok helyzetéről.