A professzionális áruszállítás legnagyobb kihívásai manapság a gazdaságosság, a maximális rugalmasság, gyorsaság és pontosság. A közúti szállítási feladatok sokszínűsége miatt többféle szolgáltatás közül lehet válogatni, ezek alapvetően öt nagy csoportba oszthatók. Bemutatjuk a szállítási módok közötti különbségeket, az előnyeiket és a hátrányaikat.

Közúti szállítás: az Ön vállalkozásának melyik az ideális szállítási mód?

1. Teljes teherautó (FTL, Full-Truck Load)
Teljes teherautó esetén egy ügyfél áruja kerül a szállítóeszközre, az átvétel helyétől a rendeltetési helyig történik a szállítás, nincsenek közbeeső átrakodások. Egy teljes kamion feltöltésével optimalizálni lehet a szállítási költségeket, a szállítóeszköz típusától (furgon, kis, közepes vagy nyerges kamion) függ, hogy hány raklap elszállításáról beszélünk.

Költséghatékonyság szempontjából a teljes teherautós szállítás a legelőnyösebb, de nyilván csak azok tudják igénybe venni, akik nagyobb mennyiségű árut szállítanak.

2. Gyűjtő közúti szállítás (LTL, Less-than-Truck Load)
Gyűjtőszállítás esetén tipikusan 1–6 raklap közötti rakományról beszélünk. A szállítandó árut egy kisebb fuvareszköz egy gyűjtőraktárba szállítja, ahonnan akkor indul tovább, amikor több ügyféltől ugyanarra a desztinációra egy teljes kamionnyi árut sikerül összevárni. Időigényes szállítási mód, előnye azonban, hogy nagyon gazdaságos az ár szempontjából, mivel minden ügyfél a raktérből rá eső részt fizeti. A kamion ismét egy gyűjtőraktárba viszi, ahonnan kisebb fuvareszköz viszi címre. Gyűjtőszállítás során mindig kalkulálni kell a többszöri átrakodással.

3. Részrakományos közúti szállítás (PTL, Part-Truck Load)
Amennyiben kevesebb áruja van, ami nem tölt meg egy teljes kamiont, de nem áll rendelkezésre annyi idő, hogy a gyűjtő szállítási módot válassza, akkor a részrakományos szállítás a megfelelő alternatíva. A szállítmány 6–12 raklap között van. Ebben az esetben is több ügyfél áruja kerül a szállítóeszközre, de alacsony annak az esélye, hogy az út során egy másik teherautóra kerüljön. A szállítás díja az áru méreteitől függ, a fennmaradó szabad kapacitást nem kell kifizetnie.

4. Intermodális (kombinált) szállítás
Hosszabb szállítási útvonalak esetén érdemes kombinálni a közúti szállítást valamilyen más szállítóeszközzel, vonattal vagy hajóval. A vasúti teherszállítás nagy előnye, hogy alacsonyabb az üzemanyag igénye, és kisebbek a szállítási költségek.

5. Gyorsított
A gyorsított árufuvarozást kritikus időintervallumok esetén veszik igénybe, ez az összes teherszállítási mód közül a legdrágább. Általában légi jármű bevonásával valósul meg.

A közúti szállítás sok esetben akkor tus hatékony lenni, ha cégre szabott szolgáltatást választ. Nálunk az első, telefonos konzultáció minden érdeklődő vállalkozás számára ingyenes>>