Ha sok csomagot vagy nagyobb, súlyos árut szeretne küldeni, azt a legcélszerűbb raklapon szállítani. Egy palettán akár 1200 kg tömegű árut is el lehet szállítani, ezt a mennyiséget egy futárcég már nem tudja elvinni, egy szállítmányozással foglalkozó vállalkozásnak viszont könnyen kezelhető egységnek számít. A raklapos szállításnak hatalmas előnye, hogy jóval gazdaságosabb, mintha külön dobozokra számítanánk a szállítási díjat.

Ezért a mai blogcikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat az áruk raklapon történő szállításához. Ha raklapot szeretne küldeni a közeljövőben, akkor olvasson tovább!

Raklapos áru és nemzetközi fuvarozás: mire lesz szüksége

Annak érdekében, hogy a paletta szállításra kész legyen, megfelelően kell becsomagolni. Ha a csomagolás nem megfelelő, a szállítmányozó cég visszautasíthatja a szolgáltatás teljesítését.

Alapesetben a következő dolgokra lesz szüksége a paletta megfelelő előkészítéséhez:

 • Raklap – a választott raklapnak erősnek és jó állapotúnak kell lennie, ezt megvásárolhatja, illetve rendelkezésére bocsájthatja a szállítást végző cég.
 • Kartondobozok – a raklapon elhelyezett tárgyak csomagolására; erősnek és sértetleneknek kell lenniük.
 • Térkitöltő anyagok – a kartondobozok belső párnázásához használják, védik a sérülékeny árut a szállítás során fellépő rázkódástól. Ilyen térkitöltő anyag például a légpárnás fólia (buborékfólia) vagy a térkitöltő csipsz.
 • Ragasztószalag – a dobozok lezárásához.
 • Pántszalagok vagy sztreccsfólia – a dobozokat rögzíteni kell a raklaphoz.

A paletta előkészítése nemzetközi fuvarozáshoz

Első lépésként ne feledje, hogy a raklapnak megfelelő nagyságúnak kell lennie ahhoz, hogy az összes szállítandó árut el tudja helyezni rajta. A dobozok széle nem nyúlhat túl a raklap szélén, sőt ideális esetben a raklap széle szabadon marad.

Gondoskodni kell arról, hogy a dobozokban az áru megfelelően legyen elhelyezve. Különösen nemzetközi fuvarozás esetén gyakran előfordul, hogy az árut át kell pakolni, az árumozgatással járó terhelés nem szabad gondot okozzon a dobozok belsejében.

A dobozok stabilan kell elhelyezkedjenek a raklapon. Ideális esetben a dobozok mérete azonos, és szorosan egymás mellé kerülnek.

Fontos lehet

Ahhoz, hogy egy-két raklapot valóban jutányos áron tudjon Európa egy távoli pontjára expressz gyorsasággal eljuttatni, különleges szállítmányozási szolgáltatásra lesz szüksége. Ilyen a Szam Sped PalettaExpressz, amit kifejezetten kevés, 1–6 raklapos szállításhoz fejlesztettünk ki azok számára, akik nem akarnak egy teljes kamiont bérelni, de idejük sincs addig várni, amíg egyéb szállítmányokkal csoportosítják a küldeményüket.

  • akár 10 000 Ft-os paletta díj
  • Európa 24 országába szállítunk, közel 400 depóba
  • akár 24 órán belüli teljesítés (legtöbb 48 órán belül)
  • árubiztosítás és szállítmányozási biztosítás
  • a nap 24 órájában elérhető ügyfélszolgálat

1–6 raklapnyi áruhoz keres megbízható nemzetközi fuvarozással foglalkozó vállalkozást? Forduljon bizalommal hozzánk>>>