A szállítmányozás szót sokszor tévesen a fuvarozás szinonimájaként használják. Bár a két fogalom szorosan kapcsolódik egymáshoz, azok még is teljesen mást jelentenek. Ebben a bejegyzésben rávilágítunk a két szó közti különbségre és megnézzük, hogy pontosan mit jelent a szállítmányozás, illetve a fuvarozás.

 

Mit jelent a szállítmányozás?

A két fogalom magyarázatakor érdemes a szállítmányozással kezdeni. Sokan ezt a szót használják akkor is, amikor fuvarozásra gondolnak. Azonban a szállítmányozói sokkal inkább egy szellemi tevékenység, ahol tényleges árumozgatás nem történik.

A szállítmányozó elsődleges feladata az, hogy megtervezze a termékek elszállításának leghatékonyabb módját. A szállítmányozó:

  • megszervezi a fuvart,
  • megvizsgálja és biztosítja az ehhez szükséges feltételeket,
  • képviseli a megbízó érdekeit a szállítás során.

 

Ahogyan arra a fentiek is rávilágítanak, a szállítmányozás egy rendkívül összetett logisztikai tevékenység. Azon felül, hogy a szállítmányozó cégnek komoly földrajzi és közlekedési ismeretekkel kell rendelkeznie, szükség a jogi és a gazdasági tényezőkkel is kalkulálnia.

Egy igazán jó szállítmányozó partner nem csak arról gondoskodik, hogy az áru elkerüljön a felrakóról a lerakóra. Folyamatos megoldásokkal és javaslatokkal áll elő a még hatékonyabb, gazdaságosabb és a vevői elégedettséget növelő megoldások tekintetében. Minden logisztikai problémát levesz a Megbízó válláról, hogy neki csak a termeléssel és a termékének értékesítésével kelljen foglalkoznia.

 

Ezzel szemben a fuvarozás:

A fuvarozás, az árutovábbítás fizikai része. Az a műveletet, amely során a Megbízó által megnevezett terméket egy fuvarozó vállalat a felrakó címről lerakó címre juttatja. A fuvarozás történhet saját, vagy bérelt járművel, esetleg fuvarozó partnereken keresztül. A fuvarozást elvégezheti a feladó, vagy a fogadó cég is. De napjainkban sokkal jellemzőbb ennek a tevékenységnek a kiszervezése.

 

Mi a keveredés oka?

A fent leírtakból látszik, hogy a szállítmányozás és a fuvarozás egymással rokon fogalmak, ugyan akkor egészen más jelentéssel bírnak. Az egyik legfőbb oka a gyakori rossz használatnak az, hogy a kis- és középvállalkozások gyakran végzik el házon belül a szállítmányozási tevékenységeket és csak a fuvarozást szervezik ki egy külsős partnernek. Éppen ezért bizonyos körökben a szállítmányozás tevékenysége nem megfelelően körülhatárolt, összemosódik a fuvarozási feladatokkal.

 

Akár már a középvállalkozásoknak is érdemes megfontolni mind a szállítmányozás, mind a fuvarozás tevékenységének kiszervezését. Egy professzionális partner ugyan is hatékonyabban és gazdaságosabban képes menedzselni ezeket a folyamatokat. Valamint egy tapasztalt szolgáltató alkalmazása kisebb kockázatot jelent, mint vállalaton belül kiépíteni és betanítani egy kifejezetten ezekkel a feladatokkal foglalkozó logisztikai csapatot. A saját járművek beszerzéséről, szervizeléséről nem is beszélve.