Teherautó sofőrré válni, kifizetődő, ugyanakkor kihívásokkal teli kaland. Az odavezető út egyszerre foglalja magában a tiszta, balesetmentes vezetési előélet és a szükséges tanúsítványok, illetve dokumentumok megszerzését. Miután minden a kezében van, elindulhat ezen a kalandos úton. De az otthontól több száz vagy ezer kilométerre utazva számos kihívással kell szembenézni és hatékonyan kell kezelni a helyzeteket annak érdekében, hogy a legtöbbet hozza ki kamionsofőr karrierjéből, és megtapasztalhassa annak minden előnyét. Mire számíthat és hogyan készüljön fel a váratlan események kezelésére. Az alábbi tanácsok segíthetnek.>>>

A kamionsofőr számára az első a biztonság

Minden kamionsofőr és teherfuvarozó cég első számú prioritása, hogy épségben eljusson a rakomány rendeltetési helyére és a sofőr onnan épségben visszatérjen. Ezért fontos, hogy:

Ha szükséges, szálljon ki és nézzen körül

Például tolatáskor. Ha ugyanis nem biztos abban, hogy sikerül, inkább szálljon ki és ellenőrizze még egyszer. Jobb, ha tovább tart a parkolás, mintha egy másik járműbe tolat vagy másokat veszélyeztet a manőverrel.

Mindig ellenőrizze a járművet és a rakományt indulás előtt

Csak néhány percet vesz igénybe, hogy kiszálljon, és körbejárja a teherautót, vagy a kamiont és a pótkocsit, hogy ellenőrizze, minden megfelelően van-e csatlakoztatva és rendben van-e. Ezzel rengeteg időt, bosszúságot és anyagi kárt takaríthat meg.

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki az utazás előtti ellenőrzésekből, készítsen vagy szerezzen be egy ellenőrző listát, melynek használatával az egész folyamat idővel rutinszerűvé válik.

Ne siessen!

A határidők betartása fontos, de sokkal fontosabb, hogy eljusson céljához, ezért ne áldozza fel a biztonságot a sebességért.

A legbiztosabb módja annak, hogy elérje az úti célját, és rendben lebonyolítsa a szállítást, ha betartja a biztonsági gyakorlatokat.

Aludjon eleget

Minden évben történnek balesetek azért, mert a kamionsofőrök fáradtan vezetnek. Fáradtan vezetni nagyon veszélyes, hiszen egy több ezer kilogrammos járművet vezet.

Ha tehát azon kapja magát, hogy fáradni kezd, inkább keressen egy parkolóhelyet, aludjon egy kicsit, vagy még jobb, ha eleget és csak kipihenten induljon ismét útnak.

Tartsa be a biztonságos követési távolságot

A kamionsofőrök számára kulcsfontosságú, hogy ügyeljenek a megfelelő távolság betartására, hiszen a féktáv sokkal hosszabb. Az ellenőrzés során a tükrökre érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mert egy hirtelen fékezéskor Önnek pontosan tudnia kell, melyik az a sáv, amelyik szabad, hogy elkerülhesse a balesetet.

Ha ismeretlen helyen szállít rakományt, ügyeljen a teherautó útvonal jelzésekre

Figyeljen az alacsony híd távolságra és súlykorlátozásra figyelmeztető táblákra, mert csak így óvhatja meg a saját, a kamion és a rakomány épségét.

Ha pályakezdő sofőrként egy rutinos, tapasztalt szállítmányozó cégnél szeretne elhelyezkedni, küldje el az önéletrajzát a SZAM SPED Kft-nek.>>>