A logisztikai lánc egy összetett folyamat, amely több szakaszból áll, és amelynek zökkenőmentesen kell működnie ahhoz, hogy a különböző áruk gyorsan és biztonságosan megérkezzenek a rendeltetési helyükre. Az egyik ilyen szakasz a tárolás, vagy raktározás, ami megkerülhetetlen szerepet játszik a logisztika folyamatában.

A raktározás nem csak az áruk gondozásáról szól, hanem magába foglalja az áruk átvételét, a termékek kezelését és biztonságos megőrzését, valamint a célállomásra történő szállítás irányítását.
Fontos, hogy ismerje a logisztikai raktározás különböző fajtáit, hogy a saját cégének igényeire szabva a megfelelőt válassza ki.>>>

Raktározás a tárolás hely szerint

A raktározás belső vagy fedett tárolóban és külső raktárban is történhet. A fedett tároló nagyobb védelmet nyújt olyan éghajlati változók szabályozásában, mint a hőmérséklet, a páratartalom vagy a világítás.

A külső tároló hátránya, hogy lehetetlen a környezeti tényezőket ellenőrizni, viszont olyan rakományok tárolására ideális, amelyeket nem befolyásol az időjárás.

Tárolás funkció szerint

 

Központi raktár

A logisztikai láncban a központi raktár a gyártóüzem közelében található.

A cégek az áruszállítás költségének minimalizálása érdekében a készlet nagy részét általában központi raktárakban tárolják és innen osztják szét a különböző regionális raktárakban, ha van ilyen.

Regionális tárolás

A regionális raktározás a stratégiai elhelyezkedése miatt fontos, mert garantálja a termékek lehető legrövidebb időn belüli elosztását.

Kifejezetten a gyártóüzemekből érkező nagy mennyiségű áru fogadására vannak kialakítva.

Szállítás közbeni raktározás

Ezek a raktárak a regionális raktár és az értékesítési pont között félúton helyezkednek el.

Az elképzelés szerint a szállítási idő ez esetben nem haladja meg a 24 órát. Tehát, kifejezetten a gyorsan mozgó, rövid ideig tartó áruk tárolására felkészített nagy forgalmú raktárakról van szó.

Átmeneti tárolás

Ezeket a korlátozott ideig kondicionált helyiségeket, egyedi igény esetén a készletszükséglet kielégítésére tartják fenn.

Szabad raktár

Így nevezik az importból vagy exportból származó áruk tárolására szolgáló, ingyenesen igénybe vehető helyet.

Az ingyenes raktár adókedvezményt kínál, tekintettel arra, hogy a rakományt nem terhelik behozatali vámok, vagy belső bevételek.

Testreszabott raktározási megoldások

Az ellátási lánc gördülékenységének biztosítása csak testreszabott raktározási megoldásokkal lehetséges, tehát a cégeknek a termékek raktározásához ideális raktárt kell választani.

Mi a SZAM SPED Kft-nél jól tudjuk, hogy ez mennyire fontos, ezért a kiváló minőségű szállítmányozási szolgáltatások mellett az ügyfeleink igényeire szabott tárolási megoldásokat is kínálunk.

Az új raktárunk, saját személyzettel, gyors ügyintézéssel és hatalmas belső raktárterülettel 2023. januárjában nyílik meg Hajdúszoboszlón.

Minőségi raktározásra és szállítmányozásra van szüksége?

Kérjen tőlünk ajánlatot.>>>