A logisztika alapvetően 5 típusra osztható: beszerzési, termelési, értékesítési, hasznosítási és újrahasznosítási logisztika. Mik ezek és hogyan menedzselhetők?>>>

Beszerzési logisztika

A beszerzési logisztika a nyersanyagok és alkatrészek beszerzésére irányul. Ez az az az áruáramlás, amikor a gyártáshoz szükséges alapanyagokat és alkatrészeket a gyártók beszerzik a beszállítóktól.

Ez a terület korábban nem volt túl figyelemre méltó, de most, hogy számos cégnél a különféle modellek kis tételes gyártása válik a fő termelési formává, a legtöbben úgy folytatják aktívan a termelést, hogy a gyártáshoz szükséges alapanyagokat csak a szükséges mennyiségben és időpontban szerzik be.

Ez áttérést jelent a just in time termelésre, ami közvetlenül kapcsolódik a készlet-költségek csökkentéséhez.

Termelési logisztika

A termelési logisztikához tartozik az anyaggazdálkodás, a gyári forgalmazás, a termékmenedzsment és a szállítás. Ez jelenti az áruk áramlását, ami magába foglalja a beszerzett alkatrészek és alapanyagok kezelését, a gyáron belüli elosztást, a termék kezelését, a csomagolást és a raktárba szállítást.

Értékesítési logisztika

A logisztikának sok fajtája létezik, melyek közül a legismertebb az értékesítési logisztika, amely során a termékek a termelőtől a fogyasztóhoz jutnak.

Az értékesítési logisztika, a szállítást jelenti a raktárból a nagykereskedőnek, kiskereskedőnek és a fogyasztónak.

A logisztika szó alatt általában az értékesítési logisztikát értjük.

Korábban ez főként a kiszállítási központoktól és a logisztikai raktáraktól az elosztási pontokig, például a nagy- és kiskereskedőikig történő szállítást jelentette. Ma már azonban a közvetlen kézbesítés is jelentős részét képezi, az online vásárlás és az e-kereskedelem miatt.

Legyen szó szállítási központon és logisztikai raktáron keresztül, vagy gyártóhelyekről történő közvetlen fuvarozásról, a kiszállítás hatékonyabbá tétele és a készletek zsugorodása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szükséges áruk, ideális mennyiségben és időben álljanak rendelkezésre, illetve jussanak el a megrendelőkhöz. Ezzel javítható a vásárlói elégedettség is.

Ezeken felül megkülönböztetjük még a termékek, konténerek, csomagolások visszanyerésére és újrahasznosítására irányuló, fordított irányú helyreállítási és újrahasznosítási logisztikát is.

A beszerzés, gyártás és értékesítés zökkenőmentes biztosításához megfelelő nagyságú raktárral is rendelkezni kell. Amennyiben nem áll rendelkezésre, érdemes megfontolni a raktárbérlés lehetőségét.

Ha kártevőmentes, biztonságos és felelősségbiztosítással rendelkező raktárt szeretne bérelni, vegye fel a kapcsolatot velünk. Idén januárban nyitjuk meg a legújabb raktárunkat, 1250 négyzetméteren, Hajdúszoboszlón.

Itt kérhet ajánlatot.>>>