A raklapok rendkívül egyszerű, de nélkülözhetetlen elemei a szállítmányozásnak. Amellett, hogy megkönnyítik az áru emelését és a raktérre való mozgatását, egységbe is foglalják azokat. Méretükben és minőségükben is megkülönböztethetjük őket. Ezért van az, hogy a némelyik megbízó kötelező raklap visszaszállítást rendel el, míg más paletták valamelyik kertibútor alapjaként végzik.

 

Milyen típusú raklapok vannak?

Ahogy fentebb is említettük, több különböző típusú raklap létezik, melyek mindegyike más és más jellemzőkkel rendelkezik. Ezek közül most a leggyakrabban előfordulókat mutatjuk meg.

 

EUR raklap

Az EUR típusú raklapok gyártása a 60 –as években kezdődött. Az Európai Vasutak Szövetsége adott megbízást a szabvány raklapok gyártására, hogy gördülékenyebbé tegyék a szállítási folyamatot. A raklapok méreteit a vagonokhoz alakították ki.

A hamisítás elkerülése érdekébe az EUR raklapokon kötelező feltűntetni a nevét is adó EUR logót-

Mára ezek a raklapok világon a legelterjedtebb típusok közé tartoznak.

Ennek a típusnak alapvetően négyféle változata létezik:

Az EUR 1 raklap méret 800 x 1200 milliméter.

Az EUR 2 változatok mérete 1200 x 1000 milliméter.

Az EUR 3 verzióknál ez a szám 1000 x 1200 milliméter.

Az EUR 6 jelzéssel ellátott a legkisebb raklap méret, ez 800 x 600 milliméteres.

A különbségek ellenére az EUR gyártmányokhoz köthető szabványok előállítási eljárása megegyezik. Minden esetben 78 db szabvány kötőelemet használnak a gyártás során, a kész termékek súlya pedig legfeljebb 22-25 kg lehet.

 

Egyutas raklap

Ez a raklaptípus bár a nevét a korábban silány minőségéről kapta (mely csak kisszámú újbóli használatot eredményezett), ma már sokkal jobb minőségű ám árban kedvezőbb egységet takar.

Méretei sokkal szélesebb skálán elérhetőek mint az EUR palettáké és környezetbarát változata is elérhető

 

Display raklap

Ez a típusú raklap kisebb áruk szállítására alkalmas, köszönhetően kis súlyának és méreteinek.

Mivel legfeljebb 350 kg-ot bír el egyszerre, csak kicsi és könnyű termékek szállítása és raktározása esetén érdemes ezt választani.

 

H1 raklap

A H1-es jelzéssel ellátott raklapok műanyagból készülnek és kiválóan alkalmasak élelmiszeripari célokra. Annak ellenére, hogy nem fából készülnek, nagyon jó minőségű, kifejezetten nagy teherbírású, ugyanakkor tökéletesen tisztítható higiénikus raklapok.

 

A fentiek alapján látható, hogy számos különböző anyagú, méretű és kialakítású raklap létezik. Így a szállítmányozás és raktározás során fontos figyelembe venni a termékek mennyiségét és súlyát, a helyszínen rendelkezésre álló targonca adottságait, valamint külföldi szállítás esetén az adott országban érvényes, ezzel kapcsolatos szabályokat.

Akár egyutas, akár csereraklapos termékek szállításán gondolkodik, a SZAM SPED Kft. biztosan tud megoldással szolgálni.