Egyetlen termelő vállalkozás sem működhet jól anélkül, hogy áruját a legelőnyösebb feltételek mellett szállítsa. A szállítási feladatok optimalizálása lehetővé teszi a vállalkozások számára a földrajzi határok átlépését, az új piacok meghódítását. Első lépésben a vállalkozásnak el kell döntenie, hogy mi számára az előnyösebb: ha saját szállítási flottát, gépparkot birtokol, és házon belül oldja meg a logisztikai feladatokat, vagy ha kiszervezi egy speditőrnek.

Az áruszállítást és magát a teljes logisztikai folyamatot rendkívül sok tényező befolyásolja, amiket mind mérlegelni kell, ha az optimális megoldást keressük. Sokan nem is gondolják, hogy maga a szállítási mód megválasztása mennyire komplex feladat, különösen ha nemzetközi szállítmányozásról van szó. A lehetőségek száma nagy, különböző kritériumokat kell mérlegelni, mint például a szállítási cél megközelíthetősége, az áthaladási idő, a szállítmány mérete, a határidő, érdemes-e kombinálni a szállítási formákat, és még sorolhatnánk.

Mit mérlegel a speditőr, amikor kiválasztja a szállítási formát?

A speditőr célja az, hogy az áru a legésszerűbb és leggazdaságosabb módon érjen célba, természetesen maximális biztonság és a határidő figyelembe vétele mellett.

  • Növelhető a szállítás hatékonysága, ha kombinált szállítási módot választ? Kombinált fuvarozásról akkor beszélünk, amikor legalább két szállítóeszköz bevonásával történik a szállítás (a közúti, vasúti és vízi szállítást kombinálják).
  • Egy nagy tapasztalattal és komoly kapcsolatrendszerrel rendelkező speditőr a megszokott szállítási formák (teljes rakomány, részrakomány, expressz fuvarozás stb.) mellett olyan lehetőségeket is tud ajánlani, amelyeket speciális esetekre dolgoztak ki: például 1 raklap áru szállítása expressz gyorsasággal gyűjtő áron (nézze meg a Szam Sped ajánlatát itt!), standard szállítóeszközzel nem szállítható áru (túl nagy súly, túlméret), különleges odafigyelést igénylő áru (törékeny, nagy érték).
  • A határidő teljesítésénél figyelembe kell venni a a hétvégi, éjszakai és ünnepnapi közlekedési tilalmat közúti közlekedés esetén. Súlykorlátozott övezetbe vagy övezetből való szállítás esetén behajtási engedélyt kell igényelni.
  • A nagy kapacitású projekteknél a tevékenységek tervezést, ütemezést és ellenőrzést is igényelnek.
  • Import-export áru esetén a vámügyintézés feladatait teljes körűen kezelni tudja. Az adminisztrációs feladatokon túl segítséget tud nyújtani az áru után fizetendő vámterhek (vám és ÁFA) rendezésében.

Önnek azonban nem kell a kritériumok mérlegelésével és a leghatékonyabb megoldás keresésével foglalkoznia, mert mi megkeressük a megoldást! Nincs más dolga, mint felvenni a kapcsolatot velünk itt>>