A közúti szállítmányozás az európai gazdaság kritikus eleme, amely összeköti az országokat, az embereket és a vállalkozásokat. A még mindig fennálló kihívások és akadályok miatt azonban az ágazat jelentős átalakulás előtt áll, hogy biztosítsa további növekedését és sikerét.

Milyen változásokra számíthatunk az elkövetkező években a szállítmányozási területen, és mit kell tenni azért, hogy ezek a változások kedvezőek legyenek? Tudja meg itt.>>>
 

Milyen a közúti szállítmányozás helyzete Európában?

A közúti szállítmányozás tele van kihívásokkal és lehetőségekkel. Az iparág folyamatosan olyan társadalmi-gazdasági változásokkal néz szembe, amelyek folyamatosan növelik a működési költségeket.

Ezt a helyzetet egyértelműen jelzi a járművezetők a jobb munkakörülmények iránti igénye, aminek első nagyobb megnyilvánulása 2018-ban, a sárgamellényes mozgalom tiltakozása volt.

Ugyanakkor, az emelkedő fizetések az egekbe szökő olajárakkal, a környezetvédelmi adókkal és egyéb problémákkal együtt egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a már amúgy is alacsony haszonkulcsokkal rendelkező szállítmányozási iparágra nézve. Még ha egyes területeken költséghatékonysági fejlesztések is történtek, ezek hatása nem hasonlítható össze a jelentősen megnövekedett költségekkel.

A közelmúltbeli szakpolitikai változások ellenére az ágazat még mindig adminisztratív problémákkal és egyenlőtlen versennyel küzd. Emellett a jelenlegi járművezető hiány szűk keresztmetszetet okoz az ágazatban. E kihívások leküzdése érdekében a közúti fuvarozási szektornak mind jogi, mind technológiai szinten mélyreható változásokon kell átesnie.
 

Az európai szállítmányozás kilátásai

Az európai közúti szállítmányozás jövőjének kulcsai közé tartoznak a koherens politikák, az új energiaforrások, az ökológiai lábnyom és a környezetvédelem figyelembevétele, a versenyfeltételek kiegyenlítése, a digitális átállás és az új szakemberek bevonása.

Az egységes és összehangolt európai politika zökkenőmentesebbé teheti a tagállamok közötti közúti fuvarozást, míg az új energiaforrások lehetőséget adhatnak az ágazat számára, hogy környezetbarátabbá váljon. Ezért a szállítmányozó iparágat az új egységes Uniós környezetvédelmi politika kialakításakor is figyelembe kell venni.

A jogszabályi változásoknak új eszközöket kell biztosítaniuk a közúti fuvarozási szektor számára az egyenlő verseny érdekében. A digitális átállásnak pedig számos iparági folyamatot egyszerűsítenie kell. Végül pedig az új szakemberek bevonzása is elengedhetetlen ahhoz, hogy a közúti szállítmányozás megújulhasson és jobb iparággá fejlődjön.

Az európai közúti fuvarozás jövője erős beruházásokat és egyértelmű normatívát igényel. A jogszabályi és technológiai változásoknak együtt kell haladniuk előre ahhoz, hogy az ágazat virágzásnak induljon. A szállítmányozásban érdekelt szakembereknek nagy figyelmet kell fordítaniuk ezekre a változásokra, hogy hallassák a hangjukat a jövőjüket meghatározó döntésekben.