A jeges utak pontosan olyanok, amilyeneknek hangzanak. Olyan utakról van szó, amelyek a világ legészakibb régióiban természetesen vagy mesterségesen épültek a befagyott folyókra, tavakra és jégrétegekre és vannak olyan kamionosok, akik ezeket az utakat is megzabolázzák.>>>

Közúti szállítmányozás kihívásai a jég hátán

A jeges közúti szállítmányozás hatalmas kihívás, ami rutint és alázatot igényel a sofőröktől. Habár a jeges utak szezonja rövid, és ezeket az utakat mindig alaposan karbantartják, ez a munka komoly veszélyekkel is jár, így tényleg csak a legjobbaknak érdemes vállalkozni rá.

Észak-Amerikában a jeges közúti fuvarozás elsősorban Alaszkában és Észak-Kanadában zajlik. A jeges úton közlekedők olyan helyekre szállítanak árukat, ahová más módon nem lehet eljutni.

Ice road trucking előnyei

Kiemelkedően jó fizetés

A fizetés az egyik legfőbb ok, amiért a fuvarozók munkába állnak azokon a zord vidékeken. A szezon ugyanis csak néhány hónapig tart, a fizetés pedig igen magas lehet, ha egy jó nevű céghez szerződnek.

Akár 20 és 80 ezer dollár közötti fizetést is kaphatnak nagyjából két hónapnyi munkáért.

Lényegesen több szabadidő

A jeges utakon való szállítmányozás egy másik nagy vonzereje a több szabadidő. A szezon ugyanis erősen függ az időjárástól. A legtöbb munka általában január közepétől március közepéig tart.

Két hónap elteltével a sofőrök eldönthetik, hogy mivel töltik az év hátralévő részét. Egyesek más állásokat töltenek be a holtszezonban, mások pedig egyszerűen csak több időt töltenek a családjukkal.

Előírások

A jeges közúti teherszállítás rendkívül veszélyes munka, ezért számos biztonsági intézkedés és szabályozás létezik a járművezetők védelmére.

Szigorú karbantartásokat végeznek az utakon, rendszeresen ellenőrzik a berendezéseket, és gondosan képzik a sofőröket.

A tét elképesztően nagy, ezért a munkáltatók is rendkívül figyelmesek, és ügyelnek a járművezetők biztonságára.

A jeges közúti teherszállítás hátrányai

Kiemelten kockázatos

A jeges közúti szállítmányozás egyik legnagyobb hátránya egyben, a legnyilvánvalóbb is: a munka rendkívül magas kockázattal jár. Az extrém hideg időjárás, a lavinák, a csúszós utak akár végzetes problémákat is okozhatnak.

A jeges utakon közlekedők számára a biztonság a legfontosabb szempont. A tapasztalt vezetőknek biztosnak kell lenniük a képességeikben anélkül, hogy alábecsülnék a természet erejét.

Veszélyes meghibásodások

Extrém hideg hőmérséklet és jeges körülmények között egy meghibásodás (pl. a fűtés meghibásodása) komoly problémákat okozhat, de egy apró szerelési feladat is fokozott kihívást jelenthet abban a hidegben.

A kommunikáció rendkívül korlátozott

A zord, jeges utakon a sofőrök gyakorlatilag magukra maradnak, ami a fentieken túl, további nehézségeket okozhat a számukra.

A jeges közúti szállítmányozás nem egyszerű feladat, és sokan az első nekifutás után abba is hagyják. Azonban vannak, akik beleszeretnek és egész életükön át ezt a munkát végzik, évente néhány hónapig.

Ön bevállalná?