Minden, amit a tehergépjárművek közlekedési korlátozásáról tudni kell

A nyári hónapokban a megnövekedett forgalom és a hőmérséklet emelkedése miatt Magyarországon a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára fontos közlekedési korlátozások lépnek életbe. Az ekkora teherautók esetében a közlekedési korlátozás minden hétvégén szombaton 15:00 órakor kezdődik és vasárnap 22:00 óráig tart.>>>

Kamionstop információk

A kamionstop belföldi és nemzetközi viszonylatban, valamint minden környezetvédelmi kategóriás járműre egyaránt vonatkozik. De vannak bizonyos kivételek és mentességek, amelyek lehetővé teszik a kamionstop idején történő közlekedést, depóba gurulást. A hazai utakra vonatkozó kamionstop rendjét, a részleteket és kivételeket „A nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szóló 190/2008. (VII. 29.) kormányrendelet” rögzíti.

Kivételek és mentességek

A kamionstop alatt alapvetően mentességet élveznek az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst, illetve hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, valamint friss, nyers, nem fagyasztott, nem szárított, nem feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, gabonát stb. szállító tehergépkocsik. A közlekedési korlátozás alól mentesülők körét a 190/2008-as kormányrendelet 5. §-a rögzíti.

Humanitárius segélyszállítmányok

A humanitárius küldemények szállítását végző, legalább EURO 3-as besorolású tehergépjárművek is mentességet élveznek, de csak a kormányrendelet 3. mellékletében felsorolt útvonalakon.

Hogyan lehet hazagurulni a telephelyig?

A külföldről hazatérő nehéz-tehergépjárművek júliusban és augusztusban, a kamionstop ideje alatt is „elgurulhatnak” az államhatártól a magyarországi telephelyig vagy az első lerakóhelyig, de bizonyos (a kormányrendelet 3. mellékletében felsorolt) útszakaszokat nem vehetnek igénybe.

Hőségriadó és a kamionstop

Fontos tudni, hogy a hőségriadó önmagában még nem jelenti automatikusan a tehergépjárművekre vonatkozó közlekedési korlátozások feloldását. A kamionstop alól való felmentést a közlekedési hatóság külön rendeletben teszi közzé.

Érdemes figyelni a hőségriadóval kapcsolatos hivatalos közleményeket. Az előre tervezett fuvarozási feladatok során mi is figyelembe vesszük a hétvégi kamionstopokat, hogy elkerüljük a felesleges várakozást és a lehetséges pénzbírságot.

A tehergépjármű-forgalomnak szembe kell néznie a hétvégi kamionstopokkal a nyári hónapokban. Cégünk naprakész a legfrissebb szabályokkal és korlátozásokkal kapcsolatban, így elkerüljük a felesleges késedelmet és a büntetéseket.

 

A cikk forrása: Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete – mkfe.hu