A SZAM SPED Kft. 2017 –ben kezdett el komolyabban foglalkozni a minőségirányítási rendszerével. 2018 –ban meg is szereztük az ISO 9001:2010 tanúsítványunkat. Azóta minden évben megújítjuk azt, már az ISO 9001:2015 szabvány szerint. Jelenleg is erre készülünk és röviden összefoglaljuk, miért is fontos ez a mi, illetve a megbízóink számára.

 

Mi az az ISO 9001, és miért van rá szükség?

Az ISO 9001 tanúsítás a Nemzetközi Szabványosítási Szervezet (ISO) által kidolgozott szabályokon alapul, amelyet időről időre fejlesztenek és átalakítanak a piaci igények figyelembe vételével, emelve a szabvány minősítésén. A legfrissebb rendszer 2015 –ben került kidolgozásra és azoknak a cégeknek is ismételten meg kellett szerezniük, akik már rendelkeztek a korábbi, 2010 –es szabvánnyal.

Az, hogy az ISO 9001 tanúsítvány az egyik legfontosabb szabvány a vállalkozások részére, nem kérdéses. Azonban legalább ugyan ennyire kiemelkedő a szerepe a fogyasztók részére is. Azt jelzi a leendő vásárlók felé, hogy a vállalat minden eleme, rendszerei és folyamatai a lehető legoptimálisabbak a vásárlói igények kielégítésére.

A minőségirányítási tanúsítvány megszerzése egy komoly átvizsgálással jár. Ez magába foglalja a folyamatok teljes újra definiálását, hogy azok mind a vásárlok, mind a vállalat igényeit a lehető legjobban elégíthessék ki.

 

Mi az ISO szabvány kialakításának folyamata?

Audit – Az első lépés a szabvány megszerzéséhez. Egy olyan átvilágítás, melyen elsősorban a tanácsadó és a vállalat vezetői vesznek részt. Tervek születnek a vállalat már meglévő folyamatainak rendbetételéről, új rendszerek kialakításáról. Az auditálás során a vállalat folyamatai kerülnek ellenőrzésre, megvizsgálásra: hatékonyság, minőség, és működési szempontból egyaránt. Ekkor kerül kialakításra a minőségbiztosítás folyamata, és ennek irányítójának kinevezése is.

Dokumentáció és oktatás – A MIR dokumentációjának kidolgozása, űrlapok, a feladatok elvégzést igazoló papírok és eljárások teljes bizonyíthatósága, valamint ezek oktatása.

Bevezetés – Azt jelenti, hogy az oktatáson túl meg is valósul a minőség biztosítása. Ebbe beletartozik mind a valós fizikai megvalósulása a kialakított rendszereknek, valamint a minőség melletti határozott elköteleződés is. Ugyan is a tanúsítvány megszerzése nem egyetlen vizsgából, sokkal inkább egy egészen új rendszerszemléletből áll.

Tanúsítvány megszerzése – Ha az előzetes átvizsgálás után, majd a dokumentációk, az oktatás, és a teljes vállalkozás bizonyítottan megfelel az ISO 9001 szabvány előírásainak, akkor a tanácsadó jelentést ír, mely alapján igényelhető a tanúsítvány.

 

Mindezen intézkedések összessége is hozzájárul ahhoz, hogy partnereinket a lehető legmagasabb minőségben szolgálhassuk ki, a napi 24 órájában.