A fuvarszervező feladata rendkívül összetett. Megtervezi a kamionok útvonalát, kiszámolja az üzemanyagköltséget, az autópályadíjakat, és a járművek érkezési idejét. A fuvarszervező az, aki folyamatosan kapcsolatot tart a sofőrökkel és a megbízókkal is.

 

Milyen képességekkel kell rendelkeznie egy jó fuvarszervezőnek?

Mivel a munkakör rendkívül összetett feladatok napi szintű menedzseléséből áll, így viszonylag sok képességgel kell rendelkeznie egy igazán jó fuvarszervezőnek. Ebben a pozícióban a megszerzett tapasztalat és az alap képességek megléte sokkal hangsúlyosabb, mint a szakirányú végzettség. De mik is ezek az alap képességek?

 

Kiváló Szervezőkészség

Egy kamionflotta rentábilis mozgatása cseppet sem egyszerű feladat. Egy fuvarszervezőnek viszont ez az elsődleges célkitűzése. Az aktuális helyzetet átlátva és egy lépéssel az előtt kell szerveznie a kamionok útjait. Mindemellett az is fontos, hogy rendszerben gondolkodjon: a járművekre ne csak külön- külön, hanem összességében is tekintsen, hogy a legoptimálisabban irányíthassa azokat.

 

Problémamegoldó képesség

Egy fuvarszervezőnek napi szinten rengeteg problémával kell szembenéznie: forgalmi akadályok, műszaki problémák és a fel és lerakodási nehézségek. Ez csak néhány az esetleges nehézségek közül, melyekre higgadtan és professzionálisan kell reagálnia. Számolnia kell azzal, hogy egyes döntései milyen hosszú távú következményekkel járhatnak. Folyamatosan készen kell állnia az általa forgatott járművek átszervezésére.

 

Stressz tűrő képesség

Egy sok esetben akár 10- 15 járműből álló flottáért felelősséget vállalni sokszor megterhelő feladat. A munkakörhöz hozzátartozik a nagyfokú stressz, melyet a fuvarszervezőnek meg kell tanulnia kezelni. Fontos a probléma egy lépéssel hátrébbról történő szemlélése és a prioritások helyes felállítása.

 

Jó kommunikációs készség

A jó fuvarszervezőnek a számológépen felül a kommunikáció másik eszköze. Tartania kell a kapcsolatot mind a gépkocsivezetőkkel, mind a megbízókkal. Folyamatosan értesítenie kell a feleket a felmerülő problémákról, akadályokról. Mindezt a lehető leghatékonyabban. Meg kell találnia a közös hangot minden embertípussal. Fel kell ismernie a partnereinek éppen aktuális lelki állapotát és az alapján megválasztani közlésmódját.

 

Vezetői képesség

Mivel ő a kapocs a gépkocsivezetők és a cégvezetés között, így hatékonyan kell tudnia irányítani a rá bízott alkalmazottakat. Ki kell tudni alakítania a közösen elérendő célt és annak számonkérési folyamatát. El kell érnie, hogy minden rá bízott sofőr a lehető legtöbbet hozza ki magából mindezt jó hangulatban, a cégvezetés számára is elvárt módon.

 

Ahogy a fentiekből is látszik, a fuvarszervezői pozíció egy rendkívül összetett és változatos feladatkör. Számtalan napi kihívással kell szembenézni és mindenre a lehető legjobb megoldást találni. A SZAM SPED Kft. abban a szerencsés helyzetben van, hogy fuvarszervezői kivétel nélkül rendelkeznek a fent említett tulajdonságokkal. Így hatékonyan tudjuk elérni a céljainkat, és maximális minőségben szolgálhatjuk ki Megbízóink igényeit.