Egy vállalkozás fejlődése mindig az értékesítés sikerének függvénye, de bármennyire is jól haladjon az eladás, ha az áru kiszállítása nem megfelelő, akkor a teljes rendszer meginog. Az áru gyors szállítása elengedhetetlen az ügyfél elégedettségéhez, az ésszerű fuvarozás árak pedig a termelő vállalkozás anyagi sikeréhez. Vagyis nagyon sok múlik a szállítás költségein, ha hatékonyan akarja vezetni a vállalkozását.

Vegye figyelembe, ha optimalizálni akarja a fuvarozás árakat!

Könnyű belátni, hogy a fuvarozás árakat elsősorban az áru mennyisége (méret és súly), a desztináció távolsága, a szállítás sürgőssége és a szállítandó áru értéke befolyásolja. Vannak azonban olyan tényezők is, amelyek talán nem ugranak be elsőre amikor az árról beszélünk. Pedig ezeknek is fontos szerepe van, és az, aki fuvarozási szolgáltatást vesz igénybe, jó, ha szem előtt tartja őket!

1. Csomagolás
Minden áru szállítása a csomagolással kezdődik. A jó csomagolás nem csupán védelmet biztosít az árunak az anyagmozgatás és a szállítás során, hanem úgy van megtervezve, hogy az áru szállítása költséghatékony legyen. Például, ha dobozt használunk másodlagos, gyűjtő csomagolásként, akkor nem mindegy, hogy 6 vagy 8 darab termék kerül egy dobozba. A csomagolás megtervezésekor azt is figyelembe kell venni, hogy milyen típusú szállítási szolgáltatást fogunk használni, mert például a közúti és a légi szállításnak eltérő csomagolási követelményei vannak. Aki előrelátó, és már a csomagolás kialakításánál gondol a szállítási szempontokra, az később jelentős összegeket takaríthat meg a szállítás során.

2. A szállítási mód kiválasztása
Itt nem csak arról van szó, hogy vajon hajón vagy vonaton fogjuk-e szállítani az árut. A közúti fuvarozáson belül is sokféle szolgáltatást választhatunk annak függvényében, hogy mekkora tranzitidő áll rendelkezésünkre, és milyen költségvetéssel számolunk. Érdemes döntéshozatal előtt kis piackutatást tartani, mert a szállítmányozással foglalkozó cégek speciális ajánlatokkal is rendelkeznek. Például a Szam Sped egy brit hálózathoz csatlakozva megoldást kínál a kisebb, 1-6 raklapból álló küldemények disztribúciójára. Ez a PalettaExpressz, ami Európa 24 országába juttatja el az áruját akár 24 órán belüli (de legkésőbb 48 órán belüli) teljesítéssel. PalettaExpressz fuvarozás árak – árajánlatért forduljon bizalommal kollégáinkhoz>>>

3. Üzemanyagárak
Az üzemanyagárak rendkívül érzékenyek, és állandóan változnak. Ez a tény a kiválasztott szállítási mód függvényében jelentős hatással van a szállítás díjára is.

4. Munkaerőköltségek
Az áru mozgatásához munkaerőre lesz szüksége, és ebből kifolyólag egy újabb költségtétellel kell számolnia. Képzett és tapasztalt munkaerőre lesz szüksége a munka elvégzéséhez.

5. Biztonság
Az áru bármilyen távolságú szállításakor nagyon fontos a megfelelő biztonság megszervezése. Minél nagyobb az áru értéke, annál nagyobb a lopás és rablás kockázata. Előfordulhat, hogy professzionális biztonsági őröket kell megbízni az áru védelme érdekében, ami jelentősen befolyásolhatja a költségeit.