Szállítási igény felmerülésekkor érdemes pontosan meghatározni a fuvarfeladat részleteit. Ez segít a kalkulációt végző logisztikus kollégának és az esetleges később felmerülő kérdések megválaszolásában. Öt pontban szedtük össze, hogy mik a legfontosabb adatok, amikre szükség van egy Árajánlat elkészítéséhez:

 

1. Pontos Felrakó illetve Lerakó címek

Az első és legfontosabb adat, amely szükséges egy pontos árajánlat elkészítéséhez, a fel és lerakó címek egyeztetése. Általában már a városok ismerete (illetve azok pontos irányítószáma) elegendő a kalkulációhoz. Vannak azonban olyan helyek, amiket az igényelt szállítóeszköz nem tud megközelíteni, így célszerű utca szinten ajánlatot kérni, az esetleges szállítási problémák elkerülése érdekben.

 

2. Fel és lerakodási időpontok

A rakodási címek megadásán túl az egyes nyitvatartási, érkezési időpontok egyeztetése is rendkívül fontos. Tisztázni kell, hogy egy sürgős érkezésű vagy adott esetben akár gyűjtőszállításba is bevonható rakományról van szó. Valamint fontos ismertetni a címek nyitvatartási idejét is, hogy pontosan kalkulálható legyen a szállítás.

 

3. Rakodási technológia

Célszerű az ajánlatkérés elküldésekkor tisztázni, hogy milyen típusú rakodásokkal keresünk megoldást. Bár elsősorban targoncával oldják meg az áru felhelyezését a szállítóeszközre, kisebb cégeknél ez történhet békával vagy kézi rakodás által is. Előfordulnak olyan termékek is, melyeket csak a fuvareszköz oldaláról vagy csak hátuljáról lehet pakolni. Esetleg a darura vagy sofőr által használt rakodógépre van szükség. Mindezek befolyásolhatják a küldött gépjármű paramétereit és ezáltal a fuvardíjat is.

 

4. A szállítandó áru jellege és méretei

Fontos továbbá, hogy a szállítandó áruról és annak súlyáról is essen néhány szó az ajánlatkérés során. Mindenképp tisztázni kell, hogy a szállítani kívánt rakomány raklapon foglal helyet, vagy zsákban esetleg ömlesztett formában kellene mozgatni. Amennyiben egységrakatokban csomagolt a termék úgy meg kell határozni azok méreteit (szélesség, hosszúság és magasság), hogy a kalkuláció során a legmegfelelőbb raktérre kapjuk az ajánlatot. Ide tartozik továbbá a rakomány halmozhatósága is. Ugyan is rakfelület szempontjából komoly jelentősége van annak, hogy a szárított áru halmozható –e vagy sem.

 

5. Speciális igények ismerete

A mindennapokban számtalan speciális igénnyel találkozunk a szállítások során. Leggyakrabban a cserepaletta szükségessége illetve bizonyos biztonsági követelmények (speciális árurögzítés) fordulnak elő. De a kalkuláció során számolni kell a szállításhoz szükséges dokumentációkkal is (például hulladék szállítási engedély, vagy veszélyes áru szállítására feljogosító engedély). Ezek mind befolyásolják a fuvarfeladat teljesítésének költségét. Mint ahogyan az is, ha esetleg hűtésre vagy fagyasztásra van szükség a szállítás során.

 

Az ajánlatkérés előtt érdemes minden ponton végigmenni és feljegyzetelni a legfontosabb információkat, hogy a logisztikus kollégák a lehető legpontosabban és legkedvezőbben tudjanak kalkulálni a fuvarfeladat várható költségét illetően. Amennyiben ajánlatot kíván kérni, küldje el annak részleteit az ertekesites@szamsped.hu e-mail címre.