Nyáron a zsúfolt autópályák és a hatalmas hőség kellemetlenné teheti a hosszú utazásokat. A tűző napsütés és a fülledt levegő okozta kellemetlenség azonban enyhíthető a nyári szezonban alkalmazható vezetési tippekkel.>>>
 

1. Rendszeresen hidratálj

Függetlenül attól, hogy hosszabb vagy rövidebb kamionos megbízást teljesítesz, mindig figyelj oda arra, hogy mindig legyen kéznél egy palack víz. Szükséged lesz rá, hogy időről időre felfrissülj és megelőzd a nagy hőség okozta kiszáradást.

Tedd rendszeressé a vízfogyasztást, még akkor is, ha nem vagy szomjas és a nagy melegben lehetőség szerint kerüld a szénsavas és cukros üdítőket.

Azzal is segíthetsz a testednek átvészelni a már már trópusinak tűnő időjárási körülmények miatti terhelést, ha nem eszel túl sok és túlzottan zsíros ételeket.
 

2. Használd a légkondit, de légy óvatos

A SZAM SPED Kft. kamionjai légkondicionálóval felszereltek, mert számunkra fontos, hogy a sofőrjeink komfortosan érezzék magukat munka közben.

A légkondi ma már elengedhetetlen felszerelés, hiszen napközben, a tűző napon is szelned kell a kilométereket, mégis azt javasoljuk, hogy bánj vele óvatosan. Ha ugyanis kint 40 ℃ van, bent az utastérben pedig csupán 20 ℃, az káros lehet az egészségre.

Törekedj arra, hogy ne tarts túl alacsony hőmérsékletet az utastérben, legalább néhány perccel azelőtt, mielőtt kimennél a szabadba és mielőtt kiszállsz a kamionból, kapcsold ki a légkondit.
 

3. Óvd a bőröd az erős UV-sugárzástól

A nyári napokon a meleg mellett a fokozott vagy extrém erős UV-sugárzás jelenti az egyik legnagyobb veszélyt rád. Erős UV-védelem nélkül akár már néhány perc is elég ahhoz, hogy leégjen a bőröd vagy napszúrást kapj.

Akkor sem árt az elővigyázatosság, ha nem tartózkodsz közvetlenül a napon, mert a visszatükröződő fény is égethet.

Ha hétágra süt a nap, érdemes magas faktorszámú napozókrémet használni, hogy védd a bőröd az erős UV-sugárzástól. A napszemüveg se maradjon otthon, sőt, ha szükséges, véd a fejed is egy baseball sapkával vagy bármilyen fejfedővel, ami passzol a menő kamionos stílusodhoz.
 

4. Tervezd meg az útvonalat

Amikor csak lehetőséged nyílik rá, tervezd meg előre az útvonalat, hogy rakományt úgy tudd időben eljuttatni a rendeltetési helyre, hogy ahhoz ne kelljen a legmelegebb órákban vezetned.

Figyelj oda a közlekedésbiztonságra is: ellenőrizd rendszeresen a gumiabroncsokat, az olajszintet és a fékfolyadékot, mert ezeket viseli meg legjobban a hőség, és ezek mennek tönkre a legkönnyebben.